péntek

Magyarország vármegyéi





 Magyarország címere



1876-ban Magyarországon átszervezték a vármegyéket. A változás leginkább Erdélyt érintette, ahol megszüntették a középkori eredetű székely-és szász székeket. Maros-Torda vármegyét a korábbi Torda vármegye és Marosszék területéből alakították ki. A székelyek többi része Csík, Udvarhely és Háromszék vármegyékben éltek.

Erdélyi vármegyék




Maros-Torda vármegye Magyarországon belül

Maros-Torda vármegye székhelye Marosvásárhelyen volt. A következő nagyobb települések tartoztak hozzá: Szászrégen, Nyárádszereda, Szováta, Toplica (kezdetben ez volt a neve, csak később magyarosították Maroshévízre). A vármegye legfontosabb folyója a Maros volt. A lakosság közel többsége magyar anyanyelvű volt.  Szomszédos vármegyék voltak: Beszterce-Naszód vármegye,Csík és Udvarhely vármegyék,  Kis-Küküllő vármegye,  Kolozs és Torda-Aranyos vármegyék határolták.



A mai Maros megyéhez tartozó  Dicsőszentmárton Erdély legkisebb vármegyéjének, Kis-Küküllő vármegyének a székhelye volt, Segesvár pedig Nagy-Küküllő vármegyének. Ludas pedig Torda-Aranyos vármegyéhez tartozott.

Székhelye Dicsőszentmárton


Székhelye: Segesvár


 Kékkel a horvát vármegyéket lehet látni. Ha összehasonlítod ezt a Horvátországot a maival, láthatsz némi különbséget. Ez azért van, mert a többségében horvátok által lakott Dalmácia nem Magyarországhoz, hanem Ausztriához tartozott.
A horvát vármegyék horvátul